„Utjecaj mobitela na mentalno zdravlje djece“

U prepunoj konferencijskoj dvorani Grand hotela Neum, 14. listopada 2021. godine održana su tri  predavanja na temu „Utjecaj mobitela na mentalno zdravlje djece“.

Predavači su bili doc. dr. sc. Ivana Sivrić, predsjednica DKM-a; Ivana Galić Granić, psihologica te Ana Marija Penava, fitness trenerica.

Predsjednica Društva za medijsku kulturu dr.sc. Ivana Sivrić  sudionicima je približila koncept medijske pismenosti i upoznala ih s ulogom medijskog odgoja u obrazovanju.  Istaknula je  kako je nužno raditi na edukaciji djece o medijskom odgoju i razvoju kritičkog mišljenja, ali i da je jako važno educirati i njihove nastavnike o tome kako da sami, na odjelima razredne nastave ili u sklopu redovite nastave, uče djecu o terminima poput medijske kompetencije i stjecanja medijskih vještina. Psihologica Ivana Galić Granić istaknula je da su djeca danas sve depresivnija,imaju problem sa socijalizacijom, žive u vitualnom svijetu. Istaknula je osnovne smjernice koje pokazuju roditeljima kada njegovo dijete može imati smetnje koje su nastale prekomjernim izlaganjem medijskim sadržajima i ekranima. Ono što je dobro, a što je prepoznala iz iskustva u svojoj praksi, je da sve više roditelja traži pomoć stručnjaka. Fitness trenerica Ana Marija Penava istaknula je da je za motorički i fizički razvoj djeteta jako važan sport i fizička aktivnost te stvaranje zdravih životnih navika.

Predavanje je organizirala udruga Elpida iz Mostara, pod pokroviteljstvom Općine Neum. Kako je događaj poručio odličan odaziv i reakciju publike i predavača, kao i popunjen kapacitet, već od samog početka predavanja uočilo se da je tema medija, ekrana i zdravlja djece nešto što zanima širu javnost, s posebnim osvrtom na roditelje, odgajatelje i učitelje. U tom duhu organizatori su najavili da će predavanja organizirati i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.