Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. travnja od 1995. godine. Tada je na Glavnoj skupštini UNESCO-a  koja se održala u Parizu odlučeno da se na ovaj datum svake godine oda počast svim svjetskim autorima i njihovim izdanjima. Ovaj datum je simbolično odabran jer su tada davne 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i IncaGarcilaso de la Vega.

Marko Marulić je na isti ovaj datum 1501. godine dovršio svoju Juditu, stoga su vlasti u RH odlučile da se na ovaj dan obilježava i Dan hrvatske knjige.  Zamisao se zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja,  a to je danas. U Bosni i Hercegovini se ovaj događaj obilježava od 2016. godine na različite načine, prigode i kroz različite institucije.

UN organizacija ovaj datum obilježava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. Poseban osvrt  ide na promicanje izdavaštva, zaštitu intelektualnog vlasništva kroz autorska prava i poticaj čitanja kod svih generacija.

UNESCO stoga svake godine, kao poticaj, dodjeljuje Nagradu za književnost djeci i mladima.

Djeca koja čitaju su ljudi koji misle. Knjiga je izvor odgovora bez osude i mišljenja bez prisile.

Istovremeno je najbolji prijatelj, učitelj, bijeg i utjeha.

Učimo svoju djecu, primjerom, o važnosti knjige u svakodnevnom životu.