Stručna radionica o integraciji medijske i informacijske pismenosti u obrazovni sistem

U srijedu, 21.10.2020. godine sudjelovali smo u Stručnoj radionici o integraciji medijske i informacijske pismenosti u obrazovni sistem, u organizaciji Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Radionica je održana online (ZOOM platforma).

Radionica se održava u sklopu projekta Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj – faza 2.

Svrha i cilj radionice jest da se strateškim pristupom u području medijske i informacijske pismenosti osigura sistemsko rješenje izazova digitalne transformacije društva.

Ovakvim pristupom razvija se strateški okvir uključivanja medijske i informacijske pismenosti u formalno i neformalno obrazovanje, zasnovano na principima izvodljivosti i održivosti. Poseban fokus radionice bio je usmjeren na novi koronavirus i izazove s kojima se najviše suočavaju djelatnici i učenici, studenti u/na svim razinama obrazovanja.

Na sastanku su bili prisutni vodeći stručnjaci, eksperti iz područja medijske i informacijske pismenosti, predstavnici iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ravnatelji škola, nastavnici, bibliotekari iz Bosne i Hercegovine.

Predstavljeni su modeli intervencije javne politike koje su pripremili projektnog tima Instituta i dogovorene su nove, daljnje aktivnosti.