Prvi Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini

Regulatorna agencija za komunikacije BiH u saradnji i uz sudjelovanje organizacija i institucija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti organizirala je  kampanju “Dani medijske i informacijske pismenosti” uz ovogodišnji moto Prilike i izazovi u digitalnom okruženju  u periodu od 24.10. do 31.10.2021. godine. Kampanja je obuhvatala sljedeće aktivnosti:  koordinaciju i podršku pri realizaciji događaja različitih formata partnerskih organizacija, poziv medijima da se uključe u kampanju u vidu produkcije i objavljivanja sadržaja na različite teme iz oblasti medijske i informacijske pismenosti, podršku prilikom organizacije događaja na ovu temu u okviru kampanje u vidu slanja promotivnih materijala kampanje (posteri, cekeri, blokovi, olovke, šolje, maske i sl.), promocije događaja na društvenim mrežama, organizaciju predstavljanja kampanje medijima i javnosti u vidu online “Sajma medijske i informacijske pismenosti” 25.10.2021. godine u periodu od 10-11:30h, na kojem su svi partneri ukratko predstavili po jedan najznačajniji materijal (publikaciju, radni materijal, webinar, video, igrica i sl.) na teme iz oblasti MIP, pripremu priopćenja za javnost i poziva za medije.

Organizatori su pozvali sve glavne aktere za unaprjeđenje medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključe u kampanju kako bi zajedno doprinijeli intenziviranju aktivnosti i promociji medijske i informacijske pismenosti, poticanju društvene rasprave o značaju ove teme, te promociji materijala izrađenih u ovoj oblasti kao što su različite studije, materijali za nastavnike, djecu i roditelje, ali i sve građane. 

Društvo za medijsku kulturu prijavilo je dva događaja  i time se uključilo u aktivnosti i  promociju kampanje “Dani medijske pismenosti u BiH”. Prvi događaj, predavanje za roditelje i učitelje,  održan je 25. listopada 2021. u OŠ Ivana Gundulića u Mostaru. Drugi događaj bila je javna promocija knjige Medijska (ne)pismenost u digitalno doba, autorice Ivane Sivrić koja je održana 28. listopada 2021. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. O knjizi su govorili prof.dr.sc. Damir Kukić, prof.dr.sc. Daniela Jurčić te prof.dr.sc. Marko Tokić.

 

Dani medijske pismenosti pokazali su se kao izvrsna manifestacija. O rganizatori su se zahvalili  na izvrsnom odazivu za sudjelovanje u kampanji te se zahvalili i  Vijeću Europe na podršci pri realizaciji kampanje.

U sklopu Dana medijske pismenosti pokrenuta je i online stranica www.medijskapismenost.ba