Medijske navike djece u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

“Medijske navike djece u Hercegovačko- neretvanskoj županiji” naziv je predavanja koje su članice Društva za medijsku kulturu održale u osnovnoj školi Ivana Gundulića u Mostaru. Predavanje je održano 25. listopada 2021. godine u povodu obilježavanja prvih Dana medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.  Regulatorna agencija za komunikaciju BiH, u suradnji i uz sudjelovanje organizacija, institucija i stručnjaka aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti, organizirala je kampanju “Dani medijske i informacijske pismenosti” uz ovogodišnji moto “Prilike i izazovi u digitalnom okruženju” u periodu od 24. listopada do 31. listopada 2021. godine. U kampanju je uključena i ova aktivnost.

Prvi dio predavanja uredila je i vodila doc.dr.sc. Ivana Sivrić koja je prezentirala temu “Uloga medijske pismenosti u obrazovanju”.

Predavači su naglasili roditeljima i učiteljima koliko je važna edukacija o medijskom odgoju i obrazovanju. Cilj predavanja bio je  potaknuti nastavnike da kod djece i mladih razvijaju težnju ka obrazovanju s ciljem kreiranja koncepta kritičke autonomije, u smjeru analize i evaluacije medijskih sadržaja kojima se djeca i mladi svakodnevno izlažu.

Takvim pristupom učitelji, nastavnici i pedagozi moći će u budućnosti svojim samostalnim angažmanom i kroz nastavne programe i sate, uključiti i osvijestiti djecu i njihove roditelje o medijskom odgoju i zdravim navikama u konzumaciji medija i ekrana.

Drugi dio predavanja uredila je i vodila doc.dr.sc. Ivona Čarapina Zovko, a odnosio se na prikaz rezultata istraživanja medijskih navika djece i mladih u HNŽ u periodu od 2018. do 2021. godine. Istraživanja su provodili članovi Društva za medijsku kulturu. Učitelji i djeca iz OŠ Ivana Gundulića sudjelovali su u tri istraživanja koja su provedena od 2017. godine u organizaciji DMK-a, a čiji su rezultati prezentirani u sklopu ovog predavanja.

Predavanju su nazočili roditelji i djelatnici škole.

Ove aktivnosti održane su u sklopu projekta „Medijski odgoj djece: prevencija (e)nasilja“ kojeg Društvo za medijsku kulturu provodi uz financijsku pomoć Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti te podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.