“Djeca upoznaju medije”

Ove godine, u periodu od 24. do 31. listopada 2020. godine, obilježava se UNESCO-ov Globalni tjedan medijske i informacijske pismenosti.

Ovogodišnji slogan je „Resisting Disinfodemic: Media & Information Literacy for everyone & by everyone”.

U sklopu ovog tjedna održana je Međunarodna konferencija o MIP i interkulturalnom dijalogu i Youth Agenda Forum- ove godine radi pandemije COVID-19 održana je online.

Cilj kampanje je skretanje pažnje javnosti, roditelja, djece i mladih o dezinformacijama u medijima s posebnim osvrtom na COVID-19 i tzv. “disinfodemic” kao pojave velikog broja izmišljenih, lažnih vijesti i dezinformacija koje kruže internetom.

Tim povodom Društvo za medijsku kulturu organizira predavanja sa nekoliko knjižnica, biblioteka i škola, u našoj lokanoj zajednici, kako bi podržali ovu inicijativu i pridružili se obilježavanju Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti.

U planu su edukativne radionice iz oblasti u kojoj je projekt/program pripremljen pod nazivom “Djeca upoznaju medije”.

Voditelji radionica su predsjednica Udruge, doc.dr.sc. Ivana Sivrić i članica Udruge, psihologinja i viša asistentica na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Maja Pandža. O detaljima i izvješću radionica više nakon što projekt bude završen.

Realizacija planiranih aktivnosti ovisi i o trenutnoj epidemiji uzrokovanoj SARS CoV-2, novim koronavirusom i epidemiološkoj situaciji u trenutku kada se aktivnosti budu provodile.

Ukoliko ne bude moguće organizirati klasične radionice osmisliti će se novi način edukacije koji će na adekvatan način ispuniti ciljeve i planirane aktivnosti projekta. Detaljnije informacije možete naći na linku: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek.

Radionice se provode u sklopu projekta Medijskim odgojem do sretnog i bezbrižnog djetinjstva, od veljače do kraja prosinca 2020. godine.